Lezen

Hoe kan ik mijn kind helpen met lezen?

Lezen

Je leert de hele dag door. Lezen is een belangrijke vaardigheid om te leren. Lezen laat je niet alleen wegdromen in een verhaal, je hebt het ook nodig om te leren.

Hoe help je nu je kind met leren lezen?

10 tips om thuis te oefenen met lezen Lezen1 Oefen bijvoorbeeld vier keer 15 minuten per week, na het eten. De andere dagen kan jij voorlezen. Wil jouw kind meer lezen, dan is dat natuurlijk prima!
Lezen2 Kijk samen eerst naar de titel en de tekeningen. Hierdoor weet jouw kind al een beetje waar de tekst over kan gaan. Zo krijgt het zin om te lezen!
Lezen3

Waarin heeft je kind interesse? Zoek samen een boek dat bij die interesses past. Daardoor zal je kind meer zin krijgen om te lezen!
Je kan verschillende soorten boeken proberen: een weetboek, een verhaal, een strip… Kies een boek op het juiste leesniveau (= AVI-niveau). Hoe doe je dat?

  • Op het rapport van je kind lees je zijn AVI-niveau.
  • Zoek in de bibliotheek een boek met het juiste AVI-niveau. De medewerkers van de bib zullen je graag helpen!
  • Vraag raad aan juf of meester.
Lezen4

Wat is voor-koor-door-lezen?

  • voor: jij leest als ouder eerst de tekst voor.
  • koor: jij en je kind lezen de tekst samen, in koor.
  • door: je kind leest de tekst alleen door.
Lezen5 Lukt het lezen nog niet goed? Maar heeft je kind wel goed geoefend? Geef het een complimentje: “Het was lastig, maar je hebt wel mooi doorgezet! Goed zo!”
Lezen6 Soms is een boek te lang voor je kind. Lees dan elk om de beurt een stukje tekst: je kind leest een stukje, daarna lees jij een stukje voor. Zo gaat het verhaal goed vooruit en kun je samen genieten van het verhaal.
Lezen7 In de klas gebruikt je kind een bladwijzer. Gebruik ook thuis een bladwijzer. Daarmee blijf je gemakkelijker bij de juiste zin.
Lezen8

Enkele voorbeelden van spelletjes met letters en woorden:

  • galgje
  • trek elk 8 letters en maak zoveel mogelijk woorden. Laat je kind de woorden ook opschrijven.
  • pimpampet: kies een prent (uit een zoekboek) waar veel op staat. Trek een letter. Zoek samen woorden die met die letter beginnen. Of zoek woorden waarin die letter voorkomt. Laat je kind de woorden ook opschrijven.
Lezen9 Een recept:
Neem een receptenboek voor kinderen. Zoek samen wat je wil bakken of klaarmaken. Laat je kind het recept lezen. Doordat je samen iets maakt, zal je kind meer zin krijgen om te lezen. Het lezen krijgt echt een betekenis.
Een brief:
Vraag aan oma of opa of aan een vriend om een brief te schrijven naar je kind. Je kind zal die brief graag lezen en kan dan zelf een brief of kaart terugschrijven. Ook hier krijgt het lezen en schrijven betekenis voor je kind.
Lezen10 Probeer zelf regelmatig te lezen: een krant, een boek, een bijsluiter, een recept… Dat zal je kind aanzetten om ook te lezen. Als jij nooit leest, waarom zou je kind dan wel moeten lezen? Jij en je kind kunnen ook eens tegelijk elk in een eigen boek lezen.

Waarom moet ik thuis ook (voor)lezen met mijn kind?

We beperken ons hier tot 4 belangrijke redenen.

Reden 1: het is goed voor de taal- en leesontwikkeling
Voorlezen is heel goed voor de taal- en leesontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen leren de functie van geschreven taal en zij leren nieuwe woorden.

Reden 2: succeservaringen zorgen voor een positieve leesattitude
Door gezellig samen te lezen krijgt jouw kind een succeservaring, deze positieve houding tegenover lezen helpt jouw kind om (in de toekomst) ook beter en meer te lezen.

Reden 3: je wordt beter in lezen, door het veel te doen
Zoals bij veel dingen in het leven, leer je iets door het te oefenen. Dit geldt ook voor leren lezen. In het onderwijs noemen wij dit ook wel ‘leeskilometers’ maken. Kinderen die moeite hebben met lezen, hebben meer leeskilometers nodig om de leestechniek onder de knie te krijgen.

Reden 4: je bent een rolmodel
Daarnaast ben je als ouder een rolmodel, wil je graag dat jouw zoon of dochter van lezen gaat houden? Laat dan zien dat jij zelf ook graag leest. Jong geleerd is oud gedaan.

 

Bron: https://breedweter.nl/thuis-helpen-leren-lezen/

is lid van

samen met deze scholen

© simizil.be is een website van Centrumscholen Dekenij Ieper Elverdingestraat 18 8900 Ieper BTW BE0409.832.522
Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD